Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Strep-A’ uyarısı: İlk 24 saat işe gitmemelisiniz

İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da onlarca çocuğun ölümüne neden olan Strep A enfeksiyonu Türkiye’de de görüldü. Gelişmeler endişe yaratırken, Sağlık Bakanlığı halk arasında “beta” olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilişkin yaptığı duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24. saatine kadar işe, okula ve kreşe gitmemesi gerektiğini duyurdu. tedavisinin tamamlandığını ve 24 saatlik tedaviden sonra bulaşıcılığın sona ereceğini bildirmektedir. uyarı verildi.

Bakanlık, hastalıkla ilgili kamuoyundaki soru işaretlerini gidermek amacıyla kamuoyunu bilgilendirmek için yeni bir duyuru yayınladı.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilendirmede, beta hastalığı, nasıl bulaştığı, belirtileri, tedavisi ve hangi durumların acil olduğu ile ilgili tüm detaylara yer verildi.

Buna göre toplumda “beta” olarak bilinen “A grubu beta-hemolitik streptokoklar” boğaz, burun ve deride yaşayan bakteriler, enfeksiyon, kızıl, ateş, boğaz enfeksiyonu gibi en çok görülen bakterilerin neden olduğu hastalıklardır. boğaz iltihabı veya cilt enfeksiyonu şeklindedir ve kısmen hafiftir. Ağrı ve döküntü ile kendini gösterir. Şu anda bu bakteriyel enfeksiyonu önleyecek bir aşı yoktur.

KAN KAS VEYA AKCİĞER DOKUSUNDAKİ BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Strep-A nadiren önemli ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir. Bu, bakteriler kana, kaslara veya akciğer dokusuna girdiğinde meydana gelir.

Önceki viral enfeksiyonlar, yaşamı tehdit eden önemli streptokok enfeksiyonlarına duyarlılığı artırır.

Brifingde, bazı ülkelerde 2022 prestijiyle Strep-A kaynaklı yaşamı tehdit eden vaka sayısında önemli artış bildirildiği belirtilirken, İngiltere, İrlanda, Fransa, Hollanda, Almanya ve Almanya’dan vakaların bildirildiği belirtildi. diğer Avrupa ülkeleri, özellikle Eylül ayından bu yana. Türkiye’den de artan vaka bildirimleri var. Özellikle İngiltere ve Hollanda’dan ölümle sonuçlanan vakalar bildirilmiştir. Ülkemizden az sayıda vaka bildirilmiştir.” sözü yer aldı.

24 SAAT ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNDEN SONRA KONTAMİNASYON BİTMİŞTİR

Edinilen bilgiye göre Strep-A, hasta kişilerin öksürme ve hapşırma yoluyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmasıyla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göze temas etmesiyle bulaşabiliyor.

Ayrıca derideki enfekte yaralarla doğrudan temas yoluyla hastalığın bulaşma olasılığı vardır.

Enfekte kişiler 24 saatlik antibiyotik tedavisinden sonra bulaşıcı hale gelir.

ANİ ATEŞ VE BOĞAZ AĞRISININ EN DEĞERLİ BELİRTİLERİ

Hastalığın başlıca belirtileri ani başlayan ateş, ani başlayan boğaz ağrısı, boyun lenf bezlerinde büyüme ve ağrı, baş ağrısı ve halsizliktir. Bazı durumlarda mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, vücutta yaygın kızarıklık ve kızarıklık görülebilir.

Burun akıntısı, öksürük ve soğuk algınlığı semptomları olan kişilerde küme A beta hemolitik streptokok enfeksiyonu geçirme olasılığının çok daha düşük olduğu belirtilmektedir.

İLK 24 SAAT İŞE VE OKULA GİTMEMELİDİR

Strep-A tedavisine erken dönemde, enfeksiyon ilerlemeden başlanması, hastalığın ağır tabloya dönüşme riskinin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Hastalığın teşhisinde hekim tarafından önerilen antibiyotik tedavisi ile tam iyileşme sağlanmakta ve bu sayede olası kötü sonuçların önüne geçilmektedir. Bu nedenle antibiyotiklerin doktorun tavsiye ettiği şekilde ve süre boyunca kullanılması önerilir.

Küme A beta hemolitik streptokok boğaz enfeksiyonu olan bireyler, antibiyotik tedavisinin 24. saati tamamlanana kadar işe, okula ve kreşe gitmemelidir.

DOKTORA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Ailelerin Strep-A enfeksiyonunun gelişimini önlemek ve kontrol altına almak için belirli semptomları göz önünde bulundurması önemlidir.

Buna göre çocukta ani başlayan ateş ve boğaz ağrısı varsa ancak hapşırma, öksürme ve burun akıntısı gibi viral enfeksiyonu düşündürecek şikayetleri yoksa, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara rağmen ateşi düşmezse ve kötüleşirse, normalden az yerse, sıvı içmezse ve tüm vücudunda kızarıklıklar ve döküntüler oluşur. GP ve hastaneye danışılmalıdır.

Ayrıca ateşi 38 derece ve üzerinde olan 3 aydan küçük bebeklerin ve 39 ve üzeri ateşi olan 3 aydan büyük bebeklerin doktora götürülmesi önerilir.

112’Yİ ARAYIN VEYA ACİL HİZMETLE İLETİŞİME GEÇİN

Çocuklarda hırıltılı solunum, nefes alırken karnın kaburgaların altına çökmesi, nefes almada duraklamalar, hızla yayılan yaygın vücut döküntüleri, ciltte, dilde veya dudaklarda morarma, ciltte solgunluk veya üşüme hissi gibi belirtilerle birlikte nefes almada güçlük- nemli, kasılma-bayılma gibi nöbetler Uyanamama gibi durumlar varsa hemen 112 Acil Çağrı Merkezini arayın veya en yakın acil servise başvurun.

ELLERİ SIK YIKAMAK ENFEKSİYONU ÖNLER

Strep-A enfeksiyonunun en yeterli önlenmesi sabun ve su ile sık sık el yıkamadır. Ayrıca tabak, bardak, çatal-bıçak, çamaşır, havlu gibi bireysel eşyaların ortak kullanılmaması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun bir mendille kapatılması da hastalıktan korunma yolları arasındadır.

Ayrıca ailelere çocuklarının aşı takvimini ve aşılarını kontrol etmeleri, eksik aşıları varsa en kısa zamanda aile hekimlerine başvurmaları tavsiye edilmektedir. Altta yatan hastalıkları olan daha büyük çocuklar ve yetişkinler için de aşılar mevcuttur. Bu konuda aile hekimlerinden de bilgi alınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu