Haber

Binalarda ‘korozyon’ sinsi tehlikesine dikkat

Binalarda ‘korozyon’ sinsi tehlikesine dikkat

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın:

“Dış ortama maruz kalan yapılarda önlem alınmasında fayda olacaktır”

KONYA – Depremlerin ardından vatandaşlar yaşadıkları binaların ne kadar aslına uygun olduğunu araştırmaya başlarken, uzmanlar binaların ömrünü çürüten ve akıl almaz hale getiren korozyon tehlikesine karşı uyarıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, dış ortama maruz kalan yapılarda özel önlemler alınmasının bina ömrünü ve güvenliğini artıracağını söyledi.

Yaşanan büyük depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayanlar başta olmak üzere birçok vatandaş binalarının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı ve binalarda korozyonun zararlarına dikkat çekildi.

“Korozyon nedeniyle yapı aslında tasarlandığı gibi davranmıyor”

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, son dönemde inşaatlarda yalıtım faktörünün ihmal edilmesinin donatı korozyonuna neden olduğunu söyledi. Akın, bina temelinde kullanılan donatıların, yalıtımların perde duvarları ve benzeri bölümlerinin, özellikle temellerde yayılma veya yapışma şeklinde yapılmayan demetleme ve benzeri yalıtımların korozyona uğramasına, hacimsel bozulmalara neden olur. bir yandan kesimlerin genişlemesi ve kaybı. Bu, rastgele bir deprem veya normal kuvvet altında yapının güvenliğini etkileyen en değerli faktörlerden biridir. Özellikle istinat duvarlarında, köprü ayaklarında ve dışarıya açık deniz yapılarında bu korozyonu en çok gördüğümüz yerde deniz suyunun da etkisi vardır, bunlara dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Çünkü bir kolona koyduğunuz donatıların büyük bir kısmını korozyon nedeniyle kaybedersiniz ve yapı aslında bu korozyon nedeniyle rastgele bir sarsıntı durumunda veya normal kullanım sırasında tasarlandığı gibi davranmaz. Bu konunun daha hassas bir şekilde ele alınması ve bu konuda çalışmaların yapılıyor olması aslında bize depremin ve yapıların neden daha sık denetlenmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

“Özel önlemler almak faydalı olacaktır.

Özellikle dış ortama maruz kalan yapılarda yalıtım işinin ciddiye alınması ve özel önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Dr. toprakla veya gerekli izolasyon yapılmadığı için zarar görürler bu sebeple zarar görürler en değerli tavsiyem izolasyon işini ciddiye almanız özellikle dış ortama maruz kalan ortamlarda özel önlemler almanızda fayda var. yandan birçok çalışma yapılmıştır.Çalışmalar sonucunda korozyonun çok önemli bir hasar nedeni olduğu ortaya çıkmıştır.İstanbul’da 1.5 milyon konutun taşınacağından bahsedilmektedir.Aslında belki de zemin dışında Olağan inşaat yöntemi olarak deniz kumu kullanılması korozyonun hızlanmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bu korozyon zararı da göz önünde bulundurularak mutlaka korozyona dayanıklı veya korozyona uğraması muhtemel alanların yapılması gerekiyor” dedi.

Konya’da bahisle ilgili protokol yapıldığını belirten Dr. protokol. Karşılığında yapılarının ön değerlendirme raporları hazırlanacak. Bu raporlar sonucunda binaların risk durumu vatandaşa ve ilgili belediyeye bildirilecek. Bu sayede hem riskli yapı sayısını hem de neler yapılabileceğini hızlıca ortaya koyacağız. mühendisler tarafından performans analizleri yapılacak, bu çalışmalar lisanslı laboratuvarlardan alınan test numuneleri ile karşılaştırılarak yapılacaktır. Daha sonra gerekirse donatı ve donatı maliyeti daha yüksek olacak, ancak imalat maliyeti tercih edilirse yeniden uygulanacaktır. Biraya götürecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu